Muhabbet Kuşlarında Renk Belirleyici Siyah Faktör

Muhabbet Kuşlarında Renk Belirleyici Siyah Faktör

Siyah faktör ya da koyu faktör olarak geçen bir terimimiz var. Muhabbet kuşlarının fenotipinde görünen rengin tonunun temel sorumlusudur kendisi. Sarı tabanlı seri (yeşil renkli kuşlar) ve beyaz tabanlı seri (mavi renkli kuşlar) kuşlarda farklı tonda renklerin belirleyicisi olan koyuluk faktörü kendi içinde gruplara ayrılıyor.

3 temel gruba bölünen siyah faktörler, derecesi arttıkça kuşun görünen renginin açılıp, koyulmasına etki eder. Örneğin klaskik mutasyon, açık mavi bir muhabbet kuşu 0 siyah faktörü içerirken, kobalt mavi 1 siyah faktörü içermektedir. Görsellerle altta inceleyebilirsiniz.

Siyah faktör önemlidir çünkü eşlemede gelecek yavruların renklerini tahmin etmemize yardımcı olur. Aynı zamanda doğru bir eşlemenin -bence altın kurallarından biri olan- ilk adımlarından biridir.

Nasıl yavrular görmek istiyorsunuz?

Hangi renkler hoşunuza gidiyor?

Bunları düşünüp planlamalısınız eş seçerken. Taşınan koyu faktörler, farklı derecelerde eşlendiğinde, birden çok renkte yavru alma ihtimaliniz yüksektir. Örneğin kobalt violet (çift faktör siyahlık) mavi bir erkek ile gök mavi (0 faktör) bir dişi eşlemesi yaptığınızda, hem gök mavi hem kobalt hem de kobalt violet yavru alma şanınız olacaktır.

Yeşil Renk Muhabbet Kuşlarında Siyah Faktörü

Yeşilde Koyu Faktörler: Yeşil muhabbet kuşları 3 farklı tonda veya koyu renkli faktörlerden açık, koyu renk ve zeytin renkleriyle ayrılır. Gövde renginin tamamını yeşil tonu kaplar ve sarı tabanlı bir kuş olduğu için diğer kalan kısımlar sarıdır. Kanatları siyah opaldir. Mavi gibi dominant bir renktir ve ino,df ve lacewing mutasyonlarıyla birleştirildiklerinde baskın gelir.

Koyu Yeşil
 – (orta tonda yeşil), 1 koyu renk faktörlü, sarıya dayalı taban rengi mevcuttur ve 1 siyah faktörü taşır.
Açık Yeşil – (açık / ışıklı yeşil) siyah renk faktörü içermez. Sarı tabanlı bir kuştur.
Zeytin Yeşili – (en koyu yeşil ton), 2 koyu renk faktörü içerir, sarıya tabanlı bir kuştur ve 2 siyah faktör aktarır.

Yeşil Renkli Kuşlar Eşleştiğinde Doğacak olan Yavru Renkleri
Alttaki tabloda farklı yeşil tonlarda çiftleşen kuşlardan çıkabilecek yavru renkleri gösterilmektedir. Zaman zaman genlerden dolayı farklı renkler çıkması mümkündür.

Mavi Muhabbet Kuşlarında Siyah Faktörü

Mavi Renkli Faktörler: Mavi renkli kuşlar, 3 farklı tonda veya baskın / koyu renkli faktörlerden gök, kobalt ve morumsu leylak renklerden oluşur. Karın, göğüs ve vücut rengi düz renktedir ve opal kanatları mevcuttur.

Gökyüzü Mavi – (en açık mavi ton), 0 koyu renk faktörü içerir ve beyaz tabanlı bir kuştur.
Kobalt Mavisi- (orta mavi ), beyaz tabanlıdır ve 1 koyu renk faktörü içerir. 1 ton koyu faktör taşır.
Leylak / Menekşe Mavi (en koyu mavi ton), 2 koyu renk faktörü taşır. Yine beyaz tabandan.

Mavi Renkli Kuşlar Eşleştiğinde Doğacak olan Yavru Renkleri
Alttaki tabloda farklı mavi tonlarda çiftleşen kuşlardan çıkabilecek yavru renkleri gösterilmektedir. Zaman zaman genlerden dolayı farklı renkler çıkması mümkündür.

3
2021 Muhabbet Kuşu Fiyatları Muhabbet Kuşu Nasıl Yıkanır?

3 yorum

Naak Katrumo

Çok güzel olmuş Doğanay hoca. Şu yukarıdaki gibi görselli renk hesaplamaları pek bulunmuyor. Çoğaltılması lazım. Güzel olmuş bu site. Eminim zamanla gelişecektir.

Lutino sarı, sırtı yeşil, başında tacı olan erkek ile sırtı leylak, boynu açık leylak ve birkaç tane kanat tüyünde leylak altına siyah opal tüyleri olan dişi çiftleşirse nasıl yavrular olur. Tam isimlerini bilmediğim için tarif ettim. Merak ediyorum bilen cevaplayabilir mi?

Bir cevap yazın

E-posta hesabınız yayımlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir